Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad.
Aby zelenina splňovala tvrzení o jedné z nejvhodnějších potravin pro naše zdraví, je třeba ji správně vybrat.
Čerstvá zelenina
Měli bychom upřednostňovat zeleninu sezonní, nejlépe u nás vypěstovanou. Taková zelenina obsahuje nejvíce vitaminů a minerálních i dalších cenných látek. Díky velmi široké nabídce si však řadu druhů zeleniny můžeme dopřávat i mimo jejich sezonu, což je naopak např. v zimním období pozitivní. Nejdůležitější zásadou nákupu zeleniny je vybírat dozrálé a nijak neporušené kusy. Jakékoli „poranění“ zeleniny je dobrá vstupní brána pro nečistoty a mikroorganismy.
„Scvrklá“ a namačkaná zelenina je známkou špatného skladování, jehož následkem se také výrazně snižuje výživová hodnota. Dejte si pozor na zeleninu, která je už v obchodě porušená, nahnilá, pomačkaná apod., byť by ji prodávali ve slevě. V tomto případě vykrojení poškozené části nepomáhá, „nakažený“ může být celý kus, i když to není na první pohled vidět. Velmi riziková je z tohoto pohledu zelenina kořenová (celer, petržel, pastinák). Proto také není povoleno prodávat tzv. výkroj. Kousky zeleniny můžeme koupit pouze v případě, když jsou zabalené a řádně označené jako každý jiný potravinářský výrobek.
V zimním období nakupujte zeleninu pouze v kamenných obchodech, nikoli u stánku, kde hrozí její poškození chladem.
Zmrazená zelenina
Při nákupu zmrazené zeleniny si všímejte kromě data spotřeby i to, zda je neporušený obal a u zmrazené zeleniny prodávané v sáčcích zkontrolujte její „sypkost“. Pokud je v sáčku jeden velký zledovatělý kus zeleniny, svědčí to o nesprávném skladování - v průběhu uchovávání došlo pravděpodobně k rozmrazení a opětovnému zmrazení. Pokud zmrazenou zeleninu nebudete ihned po nákupu zpracovávat, myslete na to, že by měla zůstat zmrazená až do vašeho příchodu domů.
Zmrazená zelenina může být díky rychlému zmrazení kvalitních surovin dokonce výživově i chuťově výhodnější než suroviny nezmrazené, které někdy leží i několik dní či týdnů v obchodě.
Zpracovaná zelenina
Sušená
Sušenou zeleninu nakupujte vždy v originálním dobře uzavřeném obalu, jinak se vystavujete riziku obsahu plísní, cizorodých látek a další ztrátě biologické hodnoty. Sušenou zeleninu je vhodné používat například do polévek nebo omáček, ušetříte si tím práci a čas s přípravami.
Sterilovaná
U sterilované zeleniny si všímejte složení. Poznáte ho z informace o procentuálním zastoupení jednotlivých složek ve výrobku nebo častěji v kolonce „složení“, kde musí být jednotlivé složky seřazeny sestupně podle množství. Na prvním místě je tedy složka, které obsahuje výrobek nejvíce. Je-li zelenina v nálevu, uvádí se i její čistá hmotnost po odkapání - sledujte tedy tento údaj a nekupujte jen předraženou vodu s pár kousky zeleniny. Důležité je také sledovat tabulku nutričních hodnot, zejména energetickou hodnotu, množství cukru, soli a přídatných látek. Obsah cukru a soli bývá často zbytečně vysoký.
Kvašená
Kvašená zelenina neboli pickles se stává čím dál populárnější, a to nejen mezi makrobiotiky, u nichž tvoří pravidelnou součást jídelníčku. Pokud si pickles kupujete, sledujte datum trvanlivosti a všímejte si, zda není zelenina našedlá (zejména na okrajích) nebo napadená plísní. Nakupujte raději v originálních obalech.
Zeleninové šťávy
Zeleninové šťávy, eventuálně zeleninové šťávy v kombinaci s ovocnými se jeví jako zajímavé řešení konzumace doporučené dávky zeleniny (snáze vypijete 200 ml šťávy, než sníte 400 g zeleniny). Záleží však velmi na způsobu zpracování a dosažení trvanlivosti. Metody konzervace teplem – pasterací nebo sterilací nejsou zcela optimální jak z pohledu nutričního, tak chuťového. Na trhu se nyní objevují zeleninové šťávy, jejichž až několikatýdenní trvanlivost bez ztráty nutriční hodnoty je zaručena ošetřením vysokým tlakem, tzv. paskalizací. Jedná se o šetrný způsob, při kterém šťáva zůstává stále čerstvá a „hodnotná“, a navíc si zachovává chuť i barvu typickou pro čerstvé suroviny.
Věnujte pozornost tomu, co nakupujete!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.